‘Zeker ga ik al onze bedrijfsdata en mail niet onderbrengen in de Cloud! Het idee alleen al. Je geeft op die manier je hele hebben en houwen aan de Amerikanen of andere partijen!’. Bij ons op kantoor is alles ook veel veiliger, want dan zie ik de opslag tenminste!

Dit was de stellige mening van een oude relatie die me recent opbelde om mijn hulp in te schakelen. Ook is hij (terecht) erg kritisch op kosten. Hij vroeg me of ik binnenkort mijn onafhankelijke mening kan geven over hun twee jaar oude eigen serveromgeving en de kosten voor het beheer.

Eigenlijk had hij me twee jaar eerder moeten vragen! Dan zou ik zijn begonnen met het inzichtelijk maken van de financiële gevolgen van zijn keuze. Die zal ik hieronder schetsen:

(In dit geval: € 10.000 aan investeringen; 60 maanden afschrijving; 10 medewerkers.)

Kosten eigen omgeving

Maandelijkse kosten voor zijn eigen omgeving zijn als volgt: € 160 afschrijving + € 20 rente + € 120 stroomverbruik + € 400 beheer is in totaal € 700 per maand. Dit komt neer op € 70 per gebruiker.

Kosten vergelijkbare cloud-oplossing

Een cloudoplossing die hetzelfde doet als zijn server, kost per medewerker € 20 per maand aan abonnementskosten. Dit komt neer op totaal € 200 per maand voor 10 gebruikers.

1-0 voor de Cloud!

Op basis van kosten wint de cloud-oplossing met vlag en wimpel. Door te kiezen voor een eigen server geeft dit bedrijf in 5 jaar € 30.000 (!) meer uit aan IT dan nodig was geweest!

Natuurlijk is de ene cloud-oplossing de andere niet. Branche-specifieke cloudoplossingen hebben vaak een hele andere prijspropositie dan generieke clouddiensten zoals Microsoft 365 of Apple iCloud. Waar je je data onderbrengt is zeker ook een aandachtspunt, daarover een andere keer meer! Maar dit bedrijf had zeker geen privacygevoelige data of commercieel zeer interessante data waar ze meer dan normale beveiliging op toe moeten passen.

Hou bij je keuze voor een cloud-aanbieder daarom rekening met toekomstige factoren als groei van het aantal gebruikers of prijsstijgingen van de cloud-aanbieder. Vraag daarom naar hun prijsbeleid.

Wil je mijn hulp hierbij? Neem dan contact met me op.

Hinke

P.S. Een goede kostenvergelijking opstellen is slechts één onderdeel van mijn “Grip op IT Checklist”.

Met deze checklist krijg je meer grip op je IT, houd je hackers buiten de deur en bespaar je kosten.

Klik hier om de checklist te downloaden.